Kulturens Venner
- Guidede kulturoplevelser i København og omegn.

Kulturens Venner
- Guidede kulturoplevelser i København og omegn.
Kulturens Venner

 

Århus - Visit Aarhus

Aarhus

Aarhus.dk  kommunens hjemmeside
Vist Århus - turistinformation
Wikipedia om - om Aarhus


Seværdigheder - attraktioner - oplevelser

Aarhus er Jyllands største og Danmarks næststørste by, smukt beliggende på Jyllands østkyst ved Århus Bugt.
Århus er landsdelscenter for hele Vestdanmark og Jyllands kulturelle, økonomiske og uddannelsesmæssige midtpunkt. Byen er en af landets store forsknings- og uddannelsesbyer med bl.a. Århus Universitet, arkitektskole, kunstakademi, musikkonservatorium og Danmarks Journalisthøjskole.
Erhvervslivet omfatter de fleste industrigrene. Der fremstilles planteolier, tekstiler, maskiner og lokomotiver; desuden ligger her nogle store værfter.
Havnen er en af de mest trafikerede i Skandinavien og er under stadig udbygning.

Visit Aarhusregionen - omfatter et turistsamarbejde for Østjylland:
Visit Aarhus - Visit Djursland - Visit Silkeborg - Visit Randers.
Hack Kampmanns Plads 2
Centralt beliggende ved havnen og Europa Plads. 
Visit Aarhus

Historiske Århus
Byen blev grundlagt før år 950 og fik købstadsprivilegier i år 1441. Navnet betyder "åmunding". Allerede i 948 lå her et bispesæde (biskop Reginbrand), derefter fortaber byens historie sig i det dunkle, indtil byen i 1000-tallet nævnes som møntsted. På denne tid var byen omgivet af grave og volde, hvilket stadig kan aflæses af gadenavne som Søndervold, Borgporten, Volden og Graven.
Den gamle bykerne er placeret ved mundingen af Århus Å, og dele af det middelalderlige gadenet med krogede gader og flere torve er bevaret. I midtbyen ligger bl.a. Århus Domkirke, landets største, Århus Teater og en del gamle købmandsgårde. Andre gamle bygninger er genopført i købstadsmuseet Den Gamle By ved Botanisk Have.
Århus, som vi kender det i dag, voksede for alvor frem i slutningen af 1800-tallet og første halvdel af 1900-tallet.

Det nyere Århus
Går man fra Domkirken over Clemens Bro op ad Strøget/Søndergade, følger man byens nyere udvikling. Århus voksede og udviklede sig markant i sidste halvdel af 1800-tallet og mange af de imposante byhuse langs med Søndergade blev bygget i disse år. I dag er hele dette strøg gågade helt op til Banegården, hvor det ender i shoppingcenteret Bruuns Galleri. Den nuværende banegård og bygningerne på pladsen er fra 1920?erne og 1930?erne, ligesom bygningerne på Park Allé.

Århus City er provinsens førende shoppingcenter med over 400 specialforretninger, varehuse og stormagasiner samlet i et spændende bymiljø med strøggaderne, de små stræder og det hyggelige latinerkvarter. I midtbyen findes også et stort udvalg af restauranter og caféer i varierende størrelser og prisklasser.


Seværdigheder i Aarhus
Besættelsesmuseet: Nuværende museum er lukket. Nordea-fonden har bevilliget 8.3 mio. kr. til åbning af et nyt museum i 2020. 
Moesgaard Museum: Her bliver fortiden bragt tillive. Fra oldtid til vikingetid.
Den Gamle By: En tur tilbage i din egen eller forældrenes tid. Huse, butikker, lejligheder og meget mere fra forrige århundreder.
ARoS - Aarhus Kunstmuseum:
Museum Ovartaci: Kunstneren Louis Marcussen, bedre kendt som Ovartaci, var indlagt på Psykiatrisk Hospital i Risskov i 56 år fra 1929 til han døde 91 år gammel 1985. Han skabte et af psykiatrihistoriens mest markante livsværker.
Naturhistorisk Museum: Grundlagt i 1911 og har til huse i Universitetsparken.
Aarhus Vikingemuseet: Underjordisk museum i hjertet af Aarhus - på Clemens Torv. Udstillinger mest om vikingetiden. Hører under Moesgaard Museum.
Kvindemuseet i Danmark: ET af verdens få kvindemuseer, som sætter fokus på kvinders liv og virke. Også diskuterer kønsproblematikker, ligestilling, krop og seksualitet
Kunsthal Aarhus: Moderne udstillingscenter for samtidskunst i Aarhus. Kunsthal Aarhus præsenterer et varieret udstillingsprogram indenfor samtidskunst, som rummer installation, performance og video.

Antikmuseet: tager dig på en kulturel rejse tilbage i tiden. Viser græsk kunst og kultur fra cirka 600 til 480 f.Kr. og viser også effekter fra Nærorienten og Egypten.
Aarhus Søfartsmuseum: Består af 11 containere ved havnen og museet viser skibsmodeller og et væld af dejlige billeder af skibe, som for længst er væk fra verdenshavene
Aarhus Domkirke: Prægtig kirke som oprindelig var viet til Sankt Clemens, påbegyndt i 1100-tallet i romansk stil.
Marselisborg Dyrehave: Flot 22 hektar stor park med sikavildt, dåvildt og vildsvin. Kom helt tæt på hjortene.
Ø-Haven - Smag på Aarhus: Danmarks største byhave med mere end 250 bybønder.
Mølleparken: Stort og grønt og levende byr um. Centralt placeret ved åen.
Botanisk Have: Rekreativt område med fri adgang, ligger lige ved Den Gamle By.

Rådhuset, opført 1938-42 af Arne Jacobsen og Erik Møller, er et hovedværk i dansk arkitektur. Bygningerne og det 60 m høje tårn er beklædt med norsk marmor. I tårnet er der et klokkespil med 43 klokker, som spiller Morten Børups vårvise In Vernalis Temporis kl. 12, 18 og 24.
Aarhus Rådhus

ARoS - Aarhus Kunstmuseum
I hjertet af Aarhus ligger det prægtige ARoS - Aarhus Kunstmuseum. 10 etager og på toppen kunstværket "Your rainbow Panorama" - et værk skabt af den islandske kunstner Olafur Eliason. Kunstværket fuldender den oprindelige ide med kunstmuseet.
Som nævnt 10 etager sprængfyldt med kunst og oplevelser. Museet besidder 8.000 værker og afholder mange særudstillinger. Vores Dronning Margrethe viser ofte sine nyeste kreationer på udstillinger.
ARoS - hjemmeside
Artikel om ARoS Aarhus - Kunstmuseum


Den Gamle By
Købstadsmuseet Den Gamle By fortæller købstædernes kulturhistorie, med over 50 forskellige huse, hovedsagelig fra jyske byer. Fire er bygget i træ, fire af sten, resten er bindingsværkshuse. Museets midtpunkt er Borgmestergården fra 1597, flyttet hertil fra Lilletorv allerede i 1912.
Hjemmeside for Den gamle By


Byliv
Århus er kendt for sit omfattende cafeliv, og der er snart ikke et strøg i midtbyen, der ikke råder over en eller flere cafeer. Langs med Åen og i det bagvedliggende Latinerkvarter findes en af de største koncentrationer af cafeer i hele landet. Dette er med til at give den indre by en meget hyggelig og helt speciel stemning på en varm sommerdag, når gader og stræder er domineret af folk, der slapper af over en dejlig frokost eller kold øl.

Sankt Clemens Domkirke
Domkirken er med sine 93 meter Danmarks længste kirke, hvilket også er dens højde, og kirketårnet er således også Danmarks højeste. Den blev påbegyndt af Absalons ven, biskop Peder Vognsen i 1197. Hans efterfølgere fortsatte bygningsværket, og domkirken blev en af landets flotteste kirkebygninger. Det er et af de ældste teglstensbyggerier i Jylland. Der er ca. 1.200 siddepladser i kirken, og den er viet til de søfarendes værnehelgen Sankt Clemens, der samtidig er Århus' skytshelgen
Hjemmeside for Aarhus Domkirke
Wikipedia om Aarhus Domkirke

Vor Frue Kirke og Kloster
Et imponerende kirkebyggeri og gammelt kloster. Omkring 1080 blev der bygget en frådstenskirke, viet til Skt. Nikolaj. Indtil omkring 1200 var kirken domkirke for Århus Stift. Kirkens treskibede krypt blev udgravet og restaureret 1955-77. Krypten er Nordens ældste hvælvede rum. I Skandinavien findes der kun fire kryptkirker fra den tidlige middelalder: i Lund, Viborg, Odense og Århus.
Hjemmeside for Vor Frue Kirke
Wikipedia om Vor Frue Kirke

Musik
Både Den Jyske Opera og Aarhus Symfoniorkester har markeret sig stærkt og har et publikum, der rækker langt uden for bygrænsen. Århus er kendt som en levende musikby, og byens varemærke er det brede udbud: Store koncerter i Musikhuset, rockkoncerter, jazzsessions på de hyggelige små værtshuse, en stille guitarkoncert på en cafe, forførende latinamerikanske rytmer og stemningsfyldte kirkekoncerter.


Aarhus Universitet
Man kan næppe tænke sig nogen bedre beliggenhed end her, hvor bygningerne er spredt ud i et grønt, bakket terræn, der skråner ned mod byen. Fra sin beskedne begyndelse i 1928 er universitetet nu vokset til et kompleks med 50 fakulteter og ni studenterkollegier. Mere end 17.000 mennesker studerer i dag ved Århus Universitet, og de undervises af ca. 800 lærere. Universitetet blev indviet i 1933 og er projekteret af arkitekterne Kay Fisker, C.F. Møller og Povl Stegmann.

Parker og haver
Århus har mange flotte haver og parker, som er offentligt tilgængelige: Rådhusparken mellem Rådhuset og Musikhuset, Botanisk Have samt familieparken Tivoli Friheden, som er Århus' forlystelsespark.
Bøgeskov, hav og strand danner en smuk ramme om den pulserende by. Byen har mange rare åndehuller, masser af ren luft, sandstrande, rent fiske- og badevand. Plads til at udfolde sig på.
Århus er omgivet af smuk natur med Risskov mod nord og Marselisborg Skov med syd. 

Marselisborg Slot, der blev givet som folkegave til Christian X og dronning Alexandrine. Marselisborg er opført i årene 1899-1902.
Kongehusets hjemmeside om Marselisborg.

Wikipedia - om Marselisborg 
https://sommerdanmark.dk/index.php?p=./modules/article/article&fromlist&article_id=998