Kulturens Venner
- Guidede kulturoplevelser i København og omegn.

Kulturens Venner
- Guidede kulturoplevelser i København og omegn.
Kulturens Venner

 

Dragør - byvandring - historie - oplevelser

 
Dragør byvandring
Dragørs historie og seværdigheder
Skåne tilhørte Danmark fra 1000-tallet og indtil 1658. 
For 1000 år siden lå i Dragør et fiskerleje og der var overfart til Skåne. Gennem de følgende århundreder voksede Dragør sig større og rigere. Rigdommen skyldes middelalderens store sildestimer i Øresund.
Man tørrede og saltede silden, og solgte den til hanseaterne.
I senere århundreder havde Dragørs skippere mange sejlskibe ude på verdenshavene.
Sejlskibene bragte varer fra land til land, og skibsfarten indbragte god indkomst til Dragørs skippere.

Byvandring i Dragør


Et af Dragørs mange smukke skipperhuse
Dragør bliver til by
Skipperne byggede de kendte Dragørhuse som byen er berømt for idag. Det historiske centrum er idylliske brostensbelagte stræder med gulmalede huse og røde teglstenstage.
I begyndelsen af 1500-tallet var der fast bebyggelse i Dragør. Christian 2. havde inviteret hollandske bønder til at komme til Danmark. De bosatte sig i Store Magleby og de leverede hver dag friske grønsager til markederne i København.
Nederlænderne drev nu fiskeri og havde sejlskibe i at finde på verdenshavene. Omkring 1750 var Dragør en af de største søfartsbyer i Danmark.
Under Englandskrigene i årene 1807-14 sluttede Dragørs storhedstid for sejlskibe. Først kom skibe med dampmaskiner og siden dieselmotorer, og dermed endeligt for Dragørs stohed med sejlskibe og fiskeri.
Mange københavnere flyttede til Dragør i begyndelsen af 1900-tallet, da man anlagde man Amagerbanen i 1907. Jernbanen opførte i 1957 da Københavns Lufthavn blev udvidet. Amagerbanens spor gik ind over startbanerne.
Efter Anden Verdenskrig flyttede mange borgere fra København til Amager, og det er nu mondænt at bo i Dragør.

Dragør i nutiden
Dragør ligger kun 12 kilometer fra København, og alligevel er det som at være i landlige omgivelser. Dragør er omgivet af marker, strandenge og skov, som er med til at give Dragør et landsbymiljø.
Færgefarten over Øresund og færgelejet er borte. Alligevel er havnen i Dragør en levende og aktiv havn med fiskerbåde og frtidssejlere. Der ligger flere restauranter i Dragør havn og Strandhotellet med front ud mod vandet.
Øresundsbroen blev indviet i år 2000. Færgefarten til Limhamn i Sverige lukkede da broen åbnede. Der var nok mange skeptikere at Dragør ville blive en soveby, men det er ingenlunde tilfældet. Der er et rigt foreningsliv i Dragør og mange kendte mennesker bor derude.
Der er flere hjemmesider at hente information og inspiration om Dragør, der er musikfestival og flere lokale tiltag for at holde gang i byen.

Kogeriet på havnen -
her fik fiskerne tjæret deres garn



Et skipperhus i Dragør
Læs mere

Dragør.dk
 - kommunens hjemmeside
Turisme i Dragør
Wikipedia - om Dragør
Dragørlive - praktisk information
Dragørnyt - nyt om byen
Google - billeder fra Dragør
Dragør Havn - havnenyt
Dragør Musikfestival - kultur på havnen