Kulturens Venner
- Guidede kulturoplevelser i København og omegn.

Kulturens Venner
- Guidede kulturoplevelser i København og omegn.
Kulturens Venner

 

Tranekær Slot

Tranekær Slot

Tranekær Slot - hjemmeside
Wikipedia - om Tranekær



I hjertet af Langeland ligger Tranekær Gods med vid udsigt over de skønne landskaber.
Godsets historie går 800 år tilbage i tiden, enten som kongelig eller grevelig ejerskab. 


Historisk
I 1200-tallet byggede man et borgsted, så man kunne forsvare sig i ufredstider.
Senere generationer har bygget til og bygget til efter tidens stil.
Greve Frederik Ahlefeldt Laurvig nærede en passion for teater, og lod i begyndelsen af 1800-tallet opføre en teaterbygning på Tranekær.
Slottets nuværende udseende stammer fra 1859.
Slottets hovedbygning indeholder elementer tilbage til middelalder.
Hovedbygningen ligger omgivet af vand på alle sider.
Tranekær Slot er kendt fra kilder fra 1200-tallet som en stærkt befæstet borg på en stejl bakke med voldgrav og vindebro.
.



Ejere
Fra 1200-tallet var Tranekær kongeligt len, indtil Christian 4. pantsatte det til rigsråd Christian Rantzau lenet i pant.
Hans 15-årige datter, Margrethe Dorothea, var i 1656 Danmarks rigeste arving. Den 31-årige Frederik Ahlefeldt forelskede sig i hende, men faderen billigede ikke forbindelsen. Ahlefeldt bortførte resolut den unge pige, og 2. juledag 1656 lod de sig vie i en holstensk landsbykirke.
Chr. Rantzau var efter sigende rasende, men måtte affinde sig med den fuldbyrdede kendsgerning og afstod i 1659 lenet til sin svigersøn som en del af datterens medgift. Siden har slægten Ahlefeldt siddet på Tranekær.
Ahlefeldt slægten besidder gården i fra 1663 til 1791. 
Ved giftermål kommer Tranekær Slot i 1791 til Ahlefeldt-Laurvig som ejere og helt frem til nutiden.
Siden 1663 hedder alle greverne Frederik eller Christian, det er jo populære navne indenfor det danske kongehus.  

Slægten Reventlow går cirka 1100 år tilbage i dansk historie, men også i Sverige, Norge, Slevig-Holsten og andre dele af Tyskland.
Slægten Ahlefeldt-Laurvig blev på et tidspunkt sammengiftet med Reventlow slægten. 






I 1645 fik den velstående rigsråd Christian Rantzau lenet i pant. Hans 15-årige datter, Margrethe Dorothea, var i 1656 Danmarks rigeste arving. Den 31-årige Frederik Ahlefeldt forelskede sig i hende, men faderen billigede ikke forbindelsen. Ahlefeldt bortførte resolut den unge pige, og 2. juledag 1656 lod de sig vie i en holstensk landsbykirke. Chr. Rantzau var efter sigende rasende, men måtte affinde sig med den fuldbyrdede kendsgerning og afstod i 1659 lenet til sin svigersøn som en del af datterens medgift. Siden har slægten Ahlefeldt siddet på Tranekær.

Ahlefeldt blev ophøjet til tysk greve i 1665 og herre af Rixingen i bispedømmet Metz og Mörsberg i Elsass siden 1669. Han ejede også Søgård i Sønderjylland. Frederik Ahlefeldt steg hurtigt i Frederik 3.s gunst og endte efter Griffenfelds fald 1676 som Christian 5.s storkansler. I 1672 ophøjedes han i den danske grevestand ved af Tranekær og sine andre besiddelser at danne Grevskabet Langeland.

Nutiden
Greve Christian Ahlefeldt-Laurvig



Slotsparken
Ved ombygningen i 1860 omlagdes det meste af barokhaven til den nuværende store park, der atter omlagdes i 1890-1892 af den engelske havearkitekt Milner. Slotsparken er i engelsk stil og er med sine 150 tønder land en af landets største. Den har form som et åbent, stiliseret landskab i modsætning til den oprindelige franske, stramt opbyggede barokhave, som der stadig ses rester af umiddelbart vest for landevejen.

Ud over søen, det lille kinesiske lysthus og de mange gamle træer udmærker parken sig ved sine landart-skulpturer, udført siden 1993 af danske og udenlandske kunstnere.

Der er etableret restaurant i Herskabsstalden neden for slotsbanken.

Tranekær Gods er på 1733 hektar med Sletø, Pæregård, Grønslettegård og Korsebølle


Økonomi
Det danske gods Tranekær, der går tilbage til 1200-tallet og er det ældste verdslige beboede hus i Danmark, er reddet fra sine økonomiske problemer.




 

Relaterede Artikler
12.10.18  12-årig arvede dansk slot: Nu er milliongæld slettet 
28.06.18  Dansk milliardær taber bitter strid om slotsnavn 
04.03.20  112 år gammelt tøjfirma har tabt over halvdelen af overskuddet 

har således fået en håndsrækning fra ejeren af de to nabogodser. Det er milliardærarvingen Caspar Sophus Jebsen, som ejer godserne Charlottenlund og Nedergaard på Langeland, hvor også Tranekær ligger.

 
 


  
Caspar Sophus Jebsen bliver medejer i et nystiftet aktieselskab, der får Christian Ahlefeldt-Laurvig som direktør.

»Det er ingen overdrivelse, at det er en ægte glædens dag for alle os på Tranekær Gods. For ikke alene har vi fået en ny, kompetent og økonomisk solid medejer; vi fjerner samtidig den gæld, som i mange år har stået i vejen for, at vi kunne udvikle Tranekær Gods,« siger Christian Ahlefeldt-Laurvig i en pressemeddelelse.



Lensgreverne Christian og Preben Ahlefeldt-Laurvig har solgt familieslottet på Langeland for astronomisk beløb.

214.850.000 kroner.

Eller tohundredeogfjortenmillionerottehundredeoghalvtredstusinde kroner.
Det blev prisen på det langelandske gods Tranekær, som siden 1600-tallet har været i Ahlefeldt-slægtens besiddelse.
Den 83-årige lensgreve Preben Ahlefeldt-Laurvig og hans 54-årige søn Christian har ifølge Tingbogen netop solgt familiens slot til aktieselskabet Tranekær Gods, som ejes af den 28-årige milliardarving Caspar Sophus Jebsen.
Tranekær slot er et af Langelands populære turistmål. 
Tranekær slot er et af Langelands populære turistmål.
 
Ahlefeldt-Laurvigerne bliver ikke strittet ud af familieslottet. Tværtimod.

Greve Christian Ahlefeldt-Laurvig er som formand for bestyrelsen i Tranekær Gods A/S fortsat kaptajn på den 800 år gamle borg.
Der hviler tilsyneladende en forbandelse over smukke Valdemars Slot på Tåsinge. 



Christian Ahlefeldt-Laurvig er greve og har ejet Tranekær Gods siden 1995. Foto: JP
  
Den hidtidige gældsbyrde på Tranekær har betydet, at banken havde indflydelse på godsets beslutninger. Men det er altså slut nu.


»Den kendsgerning, at jeg nu kan koncentrere mig om at udvikle Tranekær Gods, har allerede frigivet kolossale mængder af ny energi. Og når vi så samtidig kan glæde os over, at Tranekær Gods inden længe vil få et vedligeholdelsesmæssigt og samtidig synligt løft – ja, så synes jeg egentlig, at begrebet ’win-win-situation’ passer helt perfekt her,« siger Christian Ahlefeldt-Laurvig.

Ifølge Henrik Uldall Borch, der administrerer Jebsen-familiens investeringer i Danmark, fandt parterne hurtigt hinanden, da familierne første gang drøftede den fastlåste situation i maj 2018.

»Det er jo mennesker, vi i forvejen kender, har samarbejdet med, og som vi har stor respekt for og tillid til. Derfor kunne vi også hurtigt få øje på en række oplagte fordele ved at gå ind som medejer af Tranekær Gods,« siger han.

Caspar Sophus Jebsen er søn af milliardæren Hans Michael Jebsen, der driver familiens handelsfirma i Hong Kong.

Ahlefeldt-slægten har ejet Tranekær Gods i næsten 400 år. Det er muligt at booke ophold og kurser på godset.

------------------------


Greveparret fra Tranekær Slot: Vi går både med træsko og laksko




Flemming Vitus




Familien ­Ahlefeldt-Laurvig har tætte bånd til kongehuset. Her ankommer greveparret til dronning Margrethes 75-års fødselsdag på Fredensborg sidste år.
 




Annonce


 
 
Økonomien blandt landets godsejere er ofte hårdt presset. Derfor har det været nødvendigt at gå nye veje for at overleve. Fra på mandag sætter TV2 fokus på seks slots- og godsejere, som alle har sat ekstra mange skibe i søen. Det sker i den nye serie "En stor dag på godset".

Tranekær Slot på Langeland er første stop på denne spændende rejse. Her kommer seerne helt tæt på grev Christian Ahlefeldt-Laurvig og grevinde Mette Ahlefeldt-Laurvigs daglige kamp for at sikre slottets fremtid.

Økonomien blev så stram, at parret måtte leje slottet ud. Det var en stor nedtur for den 13. generation på Tranekær Slot, der fortsat føler sig presset i det daglige arbejde. Det fremgår helt ­tydeligt af programmet på TV2.





- Det er et mareridt at tænke på, at jeg skulle blive den sidste af vores generation på slottet. Men det er ikke utænkeligt. Jeg havde nok også i dag tænkt mig om en ekstra gang, inden jeg i sin tid sagde ja til at overtage slottet, indrømmer Christian Ahlefeldt-Laurvig i programmet.




LÆS OGSÅ: Arvingerne 3 bliver uden Jesper Christensen: Vi savner ham

Heldigvis er der stadig masser af liv i det smukke okseblodsrøde slot, hvilket også skyldes grevinde Mette Ahlefeldt-Laurvigs mange gode ideer.

Med en baggrund i hotelbranchen var hun ikke sen til at se mulighederne i ­Tranekær Slot, som handlede om andet end indtægter fra landbrug og jagt.





- Tiderne har ændret sig, og det er en anden opgave at holde liv i de gamle huse, lyder det fra godsejerinden, der har stået for ombygningen af 14 værelser.

De 14 værelser er alle ­meget specielt indrettet, og de emmer både af stil og elegance. Prisen for en overnating er 5.000 kroner, men det er så også med fuld forplejning. Til gengæld skal man også som minimum leje otte værelser.

LÆS OGSÅ: Her er den første kendis i årets Vild med dans

Dronning Ingrids værelse


Tranekær Slot er Danmarks ældst beboede slot, og det giver selvfølgelig sådan et ophold en ekstra dimension.





Et af værelserne har endda haft dronning Ingrid som fast gæst. Man fornemmer helt klart, at Mette og Christian er stolte over at udvikle det tradionsrige slot.

- Det er et privilegium at få lov til at bo sådan et sted, understreger Mette Ahlefeldt-Laurvig, der også er hofjægermesterinde.

LÆS OGSÅ: Ritt Bjerregaard skal dø: Jeg vil selv bestemme hvornår

- Sådan et hus skal bruges, og det bliver det også. Tranekær Slot er således både spændende, fascinerende, sjovt, besværligt, hyggeligt og dramatisk, tilføjer Christian Ahlefeldt-Laurvig, der selv er meget engageret ude på familiens mange marker.





- Vi er vokset op med, at vi både går i træsko og laksko.Greveparret mødtes til-bage i 2004, og to år efter blev de gift.

LÆS OGSÅ: Karsten Ree: Jeg frygter kræften har spredt sig

De har fem sammenbragte børn og det fælles barn Benedicte på seks år. Så fremtiden er på papiret sikret på Tranekær Slot.

- Men det er jo ikke til at sige, hvad der sker om 20 år, konstaterer Christian Ahlefeldt-Laurvig.

I de følgende fem programmer kommer seerne tæt på Ravnholt Gods, Frederiksdal Gods, Ledreborg Slot, Knuthenlund og så afsluttes det hele med Valdemars Slot den 1. august.


Læs mere her
Se og Hør: Lensgreve sælger Tranekær
Danske Herregårde -  Tranekær
Finans - gælden er væk
BT - Glædens dag
BT - vi går både med træsko og laksko