Kulturens Venner
- Guidede kulturoplevelser i København og omegn.

Kulturens Venner
- Guidede kulturoplevelser i København og omegn.
Kulturens Venner

 

Christiansø - Ertholmene

Christiansø - Frederiksø
Ertholmene

Turistguide til Christiansø
Seværdigheder - oplevelser - attraktioner

Christiansø.dk - øens egen hjemmeside
Overnatning: Kro, vandrehjem, teltplads og private værelser

Wikipedia - om Christiansø

Skabelsesberetning: Da Vor Herre havde skab Jorden, havde han en bunke sten til overst og dem lagde i Østersøen. Vi kalder øerne for Ertholmene. Og med hvilken skønhed dette kunstværk er skabt.
Alle som besøger Bornholm bør også sejle med postbåden til Christiansø. Daglig afgang fra Gudhjem havn kl. 10.00 og sejlturen var .
Christiansøfarten hjemmeside

Christiansølivet - et lille samfund med ? indbyggere. Her findes hotel, købmand, kirke, bibliotek, læge, tandlæge, posthus og et ø-råd.
Ertholmene ejes af Staten og administreres af Forsvarsministeriet. Øgruppen hører ikke under den kommunale inddeling, så øboerne stemmer ikke til kommunalvalg, men kun til folketingsvalg, folkeafstemninger og EU-valg.
Christiansø.dk - læs videre her

Lidt historie
Ved freden i Roskilde 1658 havde Danmark mistet Skåne, Halland og Blekinge til Sverige og for fremover at kunne kontrollere den svenske flådes aktiviteter i Østersøen, besluttede Kong Christian V (1646–99, konge fra 1670) i 1684 at den øde samling klippeknolde der stak op af havet, skulle udbygges til et forsvarsværk og base for flådens skibe. Man gik man i gang med at bryde granitten på stedet og anlagde verdens første flådebase i den lille naturhavn mellem øerne. Det første man byggede var stentårnene, senere kom bastionerne med kanoner og forsvarsmurene omkring øerne samt kaserner til mandskabet, der i første omgang boede i træbarakker.
I 1855 var tiden løbet fra forsvarsanlæg som dette og fæstningen blev nedlagt. For at dette enestående danske stykke kulturhistorie ikke skulle gå i forfald, blev det i 1863 tilladt at tidligere soldater kunne flytte hertil som fiskere.
I dag er det fortsat den danske stat som ejer øen, der har egen administrator under Forsvarsministeriet. De ca. 40 familier som lever fast på øerne lejer deres boliger og da øerne ikke er underlagt en kommune eller en region, betales der ikke skat.
Øerne og alle bygninger er fredet, men fuldt nutidssvarende indvendigt, og her må ikke bygges nyt. På Ertholmene findes skole til og med 7. klasse, ligesom øen har egen læge, købmand og bibliotek. Her er teltplads for campister samt et gæstgiveri og hotel med seks værelser. Men her er ingen hunde eller katte og ingen biler - her går man rundt!

skriom

Overnatnning
Christiansø Gæstgiveri - ligger med udsigt over mod Frederiksø. 6 nyrenoverede byder gæster velkommen. Udendørs restaurant hvor Du naturligvis skal nyde en Christiansø sild, et godt glas fadøl og en snaps. Velbekomme. 
Gæstgiveriet har også købmand og kiosk.

Christiansø Teltplads - med plads til 24 telte og 1 hytte. Hus med køkkenfaciliteter og badefaciliteter 300 meter væk.