Kulturens Venner
- Guidede kulturoplevelser i København og omegn.

Kulturens Venner
- Guidede kulturoplevelser i København og omegn.
Kulturens Venner

 

Middelalderbyen

Middelalderbyen

Mangler du en guide til byvandring eller omvisning
Spørg Kulturens Venner - vi har gode guider
All tours in english oder deutsch
Mail post@kulturensvenner.dk
Tlf. 23 74 05 17
background-image:none;border-image:none;border:1px solid rgb(137, 181, 221);cssfloat:none;text-align:left;vertical-align:top;width:100%;
København blev grundlagt i 1167 af biskop Absalon. Dengang omfattede byen kun Gammel Strand og Gammel Torv. Gennem de følgende århundreder voksede middelalderbyen, så de lå indenfor voldgaderne ca. år 1600.
Vores driftige konge Christian 4. udvidede med Ny København, dvs. området fra Gothtersgade og helt ud til Kastellet. Kongen fik etableret et nyt fæstningsanlæg uden om den nye bydel.  
I middelalderbyen var der 6 kirker og kirkegårde. Der var flere pestepidemier, der fyldte kirkegårdene godt op. Derfor fik bystyret etableret en hjælpekirkegård - Assistens Kirkegård - i 1760.
2 store ildebrande raserede middelalderbyen i 1728 og 1794. Christiansborg Slot brændte i 1794 og København blev bombarderet i 1807. 
Det gav plads til nye og større huse i de nye stilarter.
Byens befolkning havde husdyr i stalde og ofte i lejlighederne. Man smed affald på gaderne, og derfor et frygteligt griseri. Grise og rotter sølede i gadernes affald. Det skabte epidemier og sygdomme.  
Christian 4. lod i sin regeringstid opføre Rosenborg Slot og Nyboder. Kong Christian 5. lod Kongens Nytorv udføre efter fransk forbillede og svenske krigsfanger udgravede Nyhavn.
Kong Frederik 5. lod opføre Frederiksstaden med bl.a. Amalienborgpalæerne og Frederikskirken.
Sådan lå byen indenfor sine volde og voldgrave indtil midten begyndelsen af 1850'erne.
Efter en koleraepidemi 1851 begyndte man at opføre først Vesterbro og Nørrebro og til sidst Østerbro. Landarbejderne flyttede til København og der opstod arbejderkvarterer og småindustrier.
For grupper: Få en byvandring / omvisning i middelalderbyen med en privat guide. Ingen gruppe er for lille og ingen er for stor. Velkommen. Se kontaktinformation øverst på denne side.
Oplev Vesterbro
Oplev Nørrebro


 


Biskop Absalon grundlagde
København i 1167


 

Foto: Kulturens Venner - copyright