Kulturens Venner
- Guidede kulturoplevelser i København og omegn.

Kulturens Venner
- Guidede kulturoplevelser i København og omegn.
Kulturens Venner

 

Mors

Mors

Visit Mors.dk - Turistinformation
Wikipedia - om Mors
Seværdigheder - attraktioner - oplevelser 

Øen Mors ligger smukt midt i den vestlige del af Limfjorden. Det er Limfjordens største og Danmarks syvendestørste ø. I sin form ligner Mors Jylland, og sagnet fortæller da også, at Vorherre brugte øen som model, da Jylland skulle formes.

Øens indbyggere er spredt ud over øen i større eller mindre landsbysamfund med i alt 34 kirker.

Mors er især kendt for sin rigt varierede natur med bakker, skrænter, strande, skove og marker. Mors er mod syd landfast med Sallingsundbroen og mod nord med Vildsundbroen. Man kan også komme til øen via de små træfærger over Feggesund eller Næssund. Traditionelt er øen et landbrugs- og fiskerisamfund, men turismen får for hvert år større betydning. I dag er fiskeriet koncentreret om muslinger.

Der er forholdsvis mange små landbrug og en stor korn- og svineproduktion. Ved Vodstrup findes Morsø Landbrugsskole. Desuden er der stor beskæftigelse inden for moler-, jern- og metal-, træ- og møbel- samt næringsmiddelindustrien. Der er et udstrakt kunsthåndværkermiljø på øen.

I nyere tid er Mors og Nykøbing blevet kendt som Jantelovens hjemsted gennem bysbarnet Aksel Sandemoses forfatterskab.

Naturen på Mors
Det særligt karakteristiske for Mors er moleret. De imponerende molerskrænter ses især langs kystlinjen på Nordmors. En virkelig seværdighed er den 61 m høje Hanklit, der falder næsten lodret ned mod kysten og rummer talrige aftryk af tertiærtidens dyr og planter. Askelagene stammer fra voldsomme vulkanudbrud fra forsvundne øer i Skagerrak. Istidens gletschere har ved deres pres bøjet og vredet jordlagene, så de nu viser sig i fantastiske former.

I nærheden hæver sig øens højeste punkt, Salgjerhøj (89 m), hvorfra man har en storslået udsigt, et af landets mest vidtfavnende og fængslende udsyn fra Vesterhavets klitter over Limfjordens mange vige til klinterne i Himmerland.

Langs kysten findes gode badestrande og flere campingpladser, men kun få sommerhusområder. Om sommeren er der mulighed for at opleve Mors fra søsiden. Der sejles fra forskellige havne.

Nykøbing er med sine 9.000 indbyggere hovedstaden på Mors.
Byens ældste bevarede bygning er det statelige Dueholm Kloster, som er grundlagt af Johanitterordenen i 1371. I dag rummer klosterbygningen et spændende museum med tusindvis af ting fra gamle dage, ny håndværkerudstilling og fin legetøjssamling. Dejlig museumshave med legemuligheder.

Gå på opdagelse i havnekvarterets små gader og betragt de små huse, som er nogle af byens ældste, og som tidligere var boliger for arbejdere, håndværkere og fiskere. Axel Sandemose var født i Nykøbing, og på muren til hans hjem i Færkenstræde er anbragt et relief med Jantelovens 10 bud. Byen byder på spændende shopping i den hyggelige gågade med de mange specialforretninger. Bagefter kan man slappe af på et af byens mange gode spisesteder.

Støberimuseet viser spændende udstilling om kakkelovne, komfurer m.m., som gennem 150 år er lavet på det berømte Morsø Jernstøberi.

Jesperhus blomsterpark er Nordens største blomsterpark. Ud over de 1 mio. farvestrålende blomster- og plantearter er der sommerfugleland, terrarium, fuglezoo og yngelplejecenter. I parken er der legeland med minibåde, minibiler, rutschebane m.m.

Højriis Slot ånder alt fred og idyl ? og dog? Indenfor er der sket frygtelige ting. Oplev gys på slottet - læs mere på slottets hjemmeside.

Intet besøg på Mors uden Molermuseet på Dueholm Kloster. En utrolig udstilling af fossiler, vulkansk aske, kæmpe krystaller, forstenede fisk og træstammer. Molerets historie gennem 55 mio. år med fisk, fugle, insekter, planter og askelag.


Limfjordslandet er Danmarks største skatkammer af gode fortællinger. Om sommeren er der over 50 forskellige fortællearrangementer i Limfjordslandet. Mors er et besøg værd ? hele året.
 

https://sommerdanmark.dk/index.php?p=./modules/article/article&fromlist&article_id=1062