Kulturens Venner
- Guidede kulturoplevelser i København og omegn.

Kulturens Venner
- Guidede kulturoplevelser i København og omegn.
Kulturens Venner

 

Rågeleje - sommerhusby - Nordsjælland

Rågeleje
Sommerhusby
Ture og seværdigheder
I København og Nordsjælland

Oplevelser
Attraktioner
Seværdigheder
Visit Rågeleje


Rågeleje er en af Nordsjællands populære feriebyer, som befolkes af turister og sommerhusfolket fra tidlige forår til sen efterår. 
Rågeleje var engang et fiskerleje, da fiskerne trak deres både op på stranden. 
Nu er Rågeleje en kilometerlang skøn badestrand, der mest er kendt for aine ikoniske bolsjestribede badehuse, som står i en lang række på stranden. De er private og giver gode hyggelige billeder.

Rågeleje er også et fiskerleje siden middelalderen, først med fiskehytter på stranden, hvor egnens bønder supplerede med indtægter fra fiskeriet. I 1500-tallet kom egentlig bebyggelse og permanent fiskerihavn. I 1600-tallet hærgede sandflugt, som lagde flere gårde øde, og fiskeriet gik tilbage. Fra 1800-tallets slutning - på samme tid som Nordkystens øvrige feriebyer - blev Rågeleje et populært feriested. Rågeleje rummer hundredvis af sommerhuse, et sommerhotel og flere dagligvarebutikker. Strandpromenaden er nydelig anlagt med fliser og bænke, og stranden er god.

I sommermånederne kan man opleve en flot solnedgang over havet i gyldne og orange farver. Tisvildeleje Tisvildeleje er også en populær ferieby med velholdte huse og et stort antal sommerhuse i området. Fra Tisvilde by fører en vej mod vest til en stor parkeringsplads, og så kan man ikke køre længere. Her begynder det store naturområde Tisvilde Hegn.
Tisvilde Hegn Mellem Arresø og Kattegat ligger Tisvilde Hegn, et stort og fredet naturområde. Ved Lerbjerg kommer man til den gamle kystskrænt, og området vest herfor er hævet havbund. Troldeskoven rummer ca. 100 forrevne træer, som giver indtryk af en slags eventyrskov, hvor troldene hersker. Husk gode sko og evt. mad og drikke.
Skov og Naturstyrelsens foldere fås ved parkeringspladserne, eller kan udskrives fra Internettet. På vestsiden af Tisvilde Hegn fortsættes bevoksningen i Asserbo Plantage, der rummer en borgruin fra 1100-tallet.


Nutiden
Lige ud til en kilometerlang, skøn, nordsjællandsk badestrand og op til store, fredede naturområder ligger det gamle, charmerende fiskerleje Rågeleje. Langs vandet er der en dejlig strandpromenade med kiosk, café og restaurant. Der er mulighed for indkøb af dagligvarer samt flere spisesteder i området.
Gå ikke glip af de smukke solnedgange fra f.eks. stranden eller de fredede Heatherhill-bakker.
Her i området finder I fred, ro, mark, strand og frisk luft.


Landskabsmalerne
Allerede i 1830'erne tiltrak Nordkysten malere, der søgte lyset og naturen til deres billeder. En af disse malere var bl.a. Martinus Rørbye (1803-1848). Disse tidligere naturmalere var en slags forløbere for den populære Skagensmalere, som begyndte 1879-80.

Rågeleje Strand er populær for badegæster og der er livredning om sommeren.
Parkering er mulig flere steder, bl.a. ved Rågeleje Strandpark 

Rågeleje er en kystens sommerhusbyer, som blev populære i efter 1880'erne. Der kørte nu tog fra København via Hillerød til Gilleleje. Her fra med hest og vogn til Nordkystens sommerboliger, som velhavende københavnske familier byggede langs kysten.

 
Helt mod øst hvor Rågeleje Strandvej drejer ind og bliver til Udsholt Strandvej, ligger på strandsiden tre ens villaer bygget af muremester Schiønnemann til hans tre døtre for godt hundrede år siden. De lokale fiskere brugte dem som sømærke og kaldte dem Villaerne, det hed sig for eksempel: »Vi har sat garn henne på villaerne«. Senere blev de kendt som Trillingerne eller De Tre Søstre. I dag er de individuelt malede, og med hegn og vegetation omkring, men oprindeligt lå de helt frit og ens på stranden.

Heatherhill - er lyngklædte bakker, som ligger mellem Rågeleje Strand og Vejby Strand.
Området er fredet og det afgræsses af får i sommermånederne. 
Navnet Heatherhill stammer fra en englænder Joseph Vincent, som var gift med danske Marie.
I de lyngklædte bakker byggede han et luksussommerhus og han navngav området for Heatherhill, det engelske ord for lyngbakker.
Sommerhuset vat stort og flot, og det havde 12 soveværelser, der citat "alle værelser bød på franske porcelænsvaske med ophøjede rosenmotiver og delft-blå hollandske kakler på væggen bag".
Sommerhuset havde sin storhedstid i de første tre årtier af 1900-tallet. I 1933 gik huset i arv til adoptiv datteren Edith og hendes mand. De interesserede sig ikke sønderligt for det prægtige sommerhus og det forfaldt.
I 1958 købte Tibirke Kommune huset og rev huset ned, og derefter fredede lyngbakkerne.
God artikel i Ugeposten Gribskov

 
Maglehøje - er 10 flotte gravhøje fra Broncealderen, de ligger midt i sommerhusområdet. 
Få hundrede meter fra Rågeleje Strand - fra landevej 223 mod Valby og gå ad Bakkebjergvej og nyd de smukke høje, som er en hilsen fra Bronzealderen. 
Se Googlekort

 
Rågegården - ligger ud til Strandvejen, der hvor vejen slår en sving og bliver til Udsholt Strandvej.
I plantageområdet over for de tre ens villaer ligger Rågegården, tegnet af arkitekt Povl Baumann. Den er en af første danske bygninger inspireret af den engelske cottage-stil, opført i 1914 af grosserer Ottovan, der købte i alt 30 tønder land i 1914, hvorpå han også anlagde en større park omkring ejendommen.
I 1973 blev den solgt til Skov- og Naturstyrelsen. Parken er i dag åbnet for offentligheden og kaldes for Glads Have. Rågegården var ramme om spillefilmen Døden kommer til middag fra 1964 med bl.a. Poul Reichhardt og Helle Virkner, samt forskellige musik og kunstprojekter fra slutningen af 1970'erne og op i 1980'erne, blandt andre havde Sten Bramsen en periode lejet ejendommen.
Siden 2003 er Rågegården solgt og indrettet som en moderne sommerbolig for en dansk/amerikansk familie, Falkensteen Howard, istandsat med respekt for den oprindelige bygningsstil.
Læs mere
Wikipedia - om Rågeleje
Millionærvillaen i Heatherhill