Kulturens Venner
- Guidede kulturoplevelser i København og omegn.

Kulturens Venner
- Guidede kulturoplevelser i København og omegn.
Kulturens Venner

 

Skagen

Skagen

Frederikshavn - kommunens website
Toppen af Danmark - turistinformation
Wikipedia - om Skagen 


Seværdigheder - attraktioner - oplevelser

Skagen er og bliver en af Danmarks smukkeste natur- og kulturoplevelser. 
"Lysets Land" - en bedre beskrivelse for Skagen findes ikke. Det forstår man bedre, når man først har besøgt og boet på Skagen. 
Lyset - fiskerne - malerne - er en fantastisk periode i Danmarks kulturhistorie of perioden varede va. 1880 til 1910 - så ebbede den epoke ud.
Skagensmalerne gjorde stedet berømt og med deres penselstrøg forvandlede de Skagen til et mekka for kunstnere og bohemer.
Eventyrdigteren H.C. Andersen og det fleste af samtidens kulturpersonligheder har været her. Skagen var berømt dengang og er stadig populært rejsemål.
Skagen er i nutiden en international turistmagnet med besøgende fra hele verden. Folk, som kommer for at opleve naturen, se kunst i verdensklasse og mærke den helt specielle stemning.

Grenen - er den aktive, grusede sandodde, der ligger fire km nordøst for Skagen, den yderste spids af Skagens Odde. Danmarks nordligste punkt, hvor de to have, Skagerrak og Kattegat mødes. 
Odden er i vækst og er i løbet af de sidste 200 år forskudt ca. 1 km mod nord, idet der årligt transporteres ca. en mio. kubikmeter sand og grus fra vest mod Skagens Rev.
Samtidig eroderes sydøstkysten kraftigt. Skagen Gren er et fredet hedeklit-område med fyrtårne, telemaster, enkelte sommerhuse, bunkere samt en stor parkeringsplads, hvorfra Sandormen, en traktordrevet turvogn, kører ud til selve Grenen. Man regner med, at området årligt besøges af ca. 1 mio. gæster.
"To have mødes og kærtegner hinanden" - det kunne være skrevet af samtidens digtere. En tur ud på Grenen hvor havene mødes er en stor oplevelse.
Wikipedia - læs mere her

Råbjerg Mile - er to km lang og en km bred ? og kan i barneøjne nemt minde om Sahara. Finder man milens midtpunkt, er der intet andet end sand at spejde i miles omkreds.
Det er Danmarks største vandreklit, som er op til 40 m høj. Den flytter sig med vinden op til 15 m årligt i øst/nordøstlig retning.
Wikipedia - læs mere her

Skagensmalerne
En kunstnerisk strømning ved navn naturalismen, en flok tilrejsende malere, de var trætte af storbyens larm og de blev tiltrukket af en fiskerbefolkning og et guddommeligt lys. Det var, hvad der skulle til for at skabe en epoke uden sidestykke i dansk kunst.
Skagensmalerne, med P.S. Krøyer, Anna og Michael Ancher som de mest fremtrædende, satte for alvor det lille fiskerleje på verdenskortet.
Størst anerkendelse høstede P.S. Krøyer både dengang og nu. Hans lysfyldte panoramaer med strand og vand, billederne af kunstnerkollegerne og kvinderne i florlette gevandter har fortjent opnået en plads i kategorien internationale mesterværker.
Wikipedia - læs mere her

Skagens Museum
Skagens gyldne periode varerede fra cirka 1980 til 1910, hvor malere, forfattere, komponister og andet godt folk mødtes på Skagen om sommeren.
De mest fremtrædende personligheder var malerne Ancher, Krøyer, Tuxen og kroejer Degn Brøndum, der stiftede Skagen Museum i 1908. Hver af kunstnerne skænkede det nye museum store samlinger afderes kunst. Således har Skagen Museum en kæmpestor samling at gøre godt med. 
Det er romantisk at gå rundt i Skagen by og tænke på livet her, da kunstnerne malede deres billeder og fiskerne levede deres daglidag. Oplev kunstnernes billeder på Skagens museum.
Skagens Museer bliver i 2013 samlet administrativt og med en hjemmeside. Det er Skagens Museum, Anchers Hus og Drachmanns Hus.
Skagens Museer hjemmeside
SommerDanmark.dk - læs mere
Wikipedia - læs mere her


Anchers Hus
I 1880 blev Michael Ancher Anna Brøndum gift og sammen fik de datteren Helga, der ligesom forældrene blev maler.
Den 1. maj 1884 flyttede Ancher ind i huset på Markvej 2 og de indrettede sig med klunkestilen, som tidens herskende mode.
Dengang bestod huset kun af den lange, lave længe ud mod Markvej, så pladsen har nok været lidt trangt.
I 1913 beder Michael Ancher arkitekten Ulrik Plesner at tegne en atelierbygning mod nord og en mellemgang som forbindes med hovedhuset.
Den 60 m2 store atelier er Michael Anchers arbejdsrum - her står alt fremme, som da han levede.
Anna Ancher havde også et lille næsten ydmygt atelier, det var privat og ingen fik lov til at komme derind.
Michael Ancher døde i 1927 og Anna Ancher døde i 1935, og datteren Helga Ancher flyttede nu til Brøndums Hotel, som stadig var ejet af Brøndum familien.
Forældrenes hus stod urørt hen fra 1935 til 1967, da det åbnede som museum. Helga Ancher døde i 1964 og hun havde forud stiftet et fond til samme formål.
SommerDanmark.dk - læs mere

Brøndums Hotel - det ligger lige over for Skagens Museum og hotellet udstråler stadig en stemning som i den gyldne periode, hvor kunstnerne besøgte hotellet.
H.C. Andersen og mange andre berømtheder har boet her.
Brøndums Hotel hjemmeside
Wikipedia - læs videre her

Holger Drachmann - forfatter og maler, boede også i Skagen. Han døde i 1908 i Hornbæk, han blev brændt og urnen overført til hans sidste hvilested i klitterne på vej ud mod Grenen.
Hans hjem består stadig og kan besøges. Der afholdes Drachmann aftener og andre kulturarrangementer.
Nordjyske - om Drachmanns død og begravelse i 1908
Wikipedia - læs mere her

Den tilsandede kirke
Syd for Skagen står Den tilsandede kirke, som er resterne af den gamle sognekirke, viet til den hellige Sct. Laurentius.
I fire hundrede år samlede kirken menigheden, indtil sandflugten lagde sig hen over kirkevej og kirkegård og forfaldet satte ind.
I 1795 så man sig nødsaget til at ophøre med at holde gudstjeneste. Man rev langhuset ned og lod kirketårnet stå. Under sandet gemmer sig rester af kirkens fundamenter og en døbefont.
Den enlige tårn er stadig tiltrækkende oplevelse, når man er på Skagen.
Skt. Laurentius er skytshelgen for denne og mange andre vesterlandske kirker. Han var de fattiges beskytter og led martyrdøden på en rist. 
Wikipedia - læs videre her

 

Skagen Festival startede i 1971 og hed i mange år Skagen Visefestival, men ændrede navn i 1989. Det er Danmarks ældste musikfestival og har altid fundet sted den første weekend i skolernes sommerferie. Skagen Festival er en international folkemusikfestival, der gennem årene har tilpasset sig den rivende udvikling, som denne genre har gennemgået og i dag præsenterer folkemusik i alle afskygninger: Folk, folk/rock, jazz, visesang, roots, blues og meget andet.

Eagle World - Ørnereservatet - er porten til rovfuglenes facinerende verden.
Ørnen er "himmelrummets konge" - står der på reservatets hjemmeside. Ejer Frank Wenzel er en pioneer indenfor rovfugle i Danmark og det er en livslang  interesse for rovfugle.
Ørnereservatet åbner porten til rovfuglenes fascinerende verden. Daglige forevisninger og køb billet online. 
Eagle World hjemmeside - er flot, spændende og god læsning.

Oplev andre Nordjyske byer
Hjørring
Frederikshavn
Aalborg
Nørre Sundby

heart
https://sommerdanmark.dk/index.php?p=./modules/article/article&fromlist&article_id=999