Kulturens Venner
- Guidede kulturoplevelser i København og omegn.

Kulturens Venner
- Guidede kulturoplevelser i København og omegn.
Kulturens Venner

 

Valby byvandring

Valby byvandring
Oplev Valby og Carlsbergbyen
Valby var tilbage i middelalderen en landsby udenfor København. Her lå bondegårde og landevejen mellem København og Roskilde gik gennem Valby.
Storbønderne i Valby mødtes ved tingstene for at tage vigtige afgørelser for landsbyens ve og vel. Tingstenene er der endnu, dog ikke de originale sten.
I 1850'erne blev byportene omkring middelalderbyen nedlagt. Der boede 150.000 indenfor voldene, middelalderbyen var ved st sprænges.
Nye arbejder bydele blev grundlagt: Vesterbro og Nørrebro.
Valby og Vesterbro voksede sammen. 
 
Industrialisering begyndte i København og de større byer. Carlsberg bryggeriet blev anlagt i 1847 og mange andre industrivirksomheder fulgte efter.

Landbefolkningen flyttede fra land til by for at få arbejde i de nye industrivirksomheder. Man byggede arbejderboliger på Vesterbrogade og Valby.
Flere landsbyer blev lagt sammen med København i 1901: Valby, Vanløse, Brønshøj og Husum.

Rundtur i Valby
Turen begynder ved Tingstedet, hvor de populære Tingsten ligger.
Videre ad Mosedalsvej.  I middelalderen begravede man de spedalske døde i Valby mose (Mosedalsvej) og man mente at der spøgte derude.

Nordisk Film blev grundlagt i 1905 og er verdens ældste filmselskab. Her er inddpillet mange afsnit af Olsenbanden og Matador.
Valby Bibliotek - bygningen var oprindelig rytterskole i 1700-tallet, altså en skole for almuen.
I Annexstræde havde lå Valby Bomuldsspinderi fra 1907 og frem til slutningen af 1950'erne. Spinderiets bygninger havde store vinduer, da det krævede meget lys at arbejde med tekstiler. I bygningerne er nu indrettet et hyggeligt shoppingcenter.
Vi kommer forbi Rughavevejens Skole, som er omdrejningspunktet i en monolog med Keld og Dirch.
Valby Station var en af de første jernbanestationer i Danmark, da man i 1847 anlagde jernbanen fra København til Roskilde.
Jeuskirken blev anlagt som gravkirke af bryggerfamlien Jacobsen. Det er absolut en af Danmarks smukkeste og klassiske kirker.
På Valby Bakke ligger Carlsberg villaerne så smukt.
Nogle ture slutter her og andre ture fortsætter ind på Carlsbergbyen.

Carlsbergbyen: Bryggeriet begyndte i 1847 og øleventyret sluttede i 2008.
Så begyndte udviklingen af den historiske Carlsberggrund, de gamle tappehaller blev nedrevet og nye boligområder vokser frem.
Mange boligblokke er allerede færdigbygget og solgt. I år 2025 står en færdig Carlsbergby med boliger, skoler, torve, butikker og meget mere til.
Artikel om Carlsberg

  
Læs mere om Valby
Wikipedia - om Valby
Visit Copenhagen - om Valby
Things to do in Valby
Valby Lokalhistorie
Cykeloplevelser i Valby og Sydhavn
  
  Velkommen