Kulturens Venner
- Guidede kulturoplevelser i København og omegn.

Kulturens Venner
- Guidede kulturoplevelser i København og omegn.
Kulturens Venner

 

Voldparkerne - Fæstningsarealet

Københavns befæstning og voldparker
Byvandring om historie
København var i århundreder omgivet af forsvarsanlæg med volde og voldegrave for at beskytte byen med eventuelle fjendtlige soldater, som ønskede at besætte Danmarks hovedstad.
De høje volde lå der hvor voldgaderne ligger idag, dvs. Vester Voldgade, Nørre Voldgade og Øster Voldgade.
I 1850'erne blev byens volde sløjfet, og København voksede først ud af Vesterbrogade, senere Nørrebrogade og ind i 1900-tallet Østerbrogade.
Forretningsmænd med sans for penge og økonomi ville bebygge voldarealerne med boliger, mens fremsynede mennesker så at burde være et grønt bælte omkring middelalderbyen.
Allerede dengang eksisterede græsrods organisationer, som fik gennemført at det tidligere fæstningsareal fik lov til at henligge grønne lunger omkring storbyen.
Tivoli blev bygget allerede i 1843 til underholdning af byens borgere.
Østedsparken blev anlagt i årene 1876-1879. Ørstedsparken blev fredet i 1963. Parken fik navn efter statiuen af H.C. Ørsted som blev opstillet ved Nørre Voldgade.
Botanisk Have på Øster Voldgade er Københavns fjerde botaniske have, som blev anlagt i årene 1871-1874. Haven hører nu under Københavns Universitet.
Østre Anlæg ligger også på det tidligere fæstningsareal og parken blev fredet i 1969.
Store Bededag
I 1800-tallet gik byens befolkning spadseretur på Voldene Bededagsaften (torsdag før Bededags fredag), nok mere for at se og blive set. Bag efter gik man hjem for at spise varme hveder.
Kulturens Venner har hvert år en tur gennem Voldparkerne: Ørstedsparken, Botanisk Have og Østre Anlæg. Deltagerne hører historie om København og voldparkerne. Turen slutter med varme hveder, rødvin og kaffe.