Kulturens Venner
- Guidede kulturoplevelser i København og omegn.

Kulturens Venner
- Guidede kulturoplevelser i København og omegn.
Kulturens Venner

 

Ny Carlsberg Glyptotek

Glyptoteket
Ny Carlsberg Glyptotek

Dantes Plads 7   -   1556 København V
Velkommen til Glyptoteket
Glyptoteket i København er et af Europas fornemste museer, når det gælder samlinger fra oldtidens Egypten og Rom, som museet har store samlinger af.
Glyptoteket har også en stor samling, fransk skulptur og maleri kunst og kunst fra den Danske Guldalder.

Brygger Carl Jacobsen rejste meget til bl.a. Paris og Italien, hvor han havde den store pung med og købte stort ind af samtidens kunst. Hjemme på Carlsberg Bryggeriet bygger Carls Jacobsen en fornem bolig og tilhørende Ny Carlsberg Glyptotek, hvor han placerer sine mange kunstværker. Allerede i 1882 kunne betragte bryggerens kunstværker.  
Ordet glypto-tek er græsk og betyder "udskæring eller skulptur" og et sted hvor der "opsamlet eller udstillet" noget.   
Carls Jacobsen tilbød, som andre af samtidens kunstmæcener, deres samlinger til den danske stat mod at der blev opført et passende museum.
Arkitekt Vilhelm Dahlerup var en af samtidens store arkitekt ikoner og hans tegnestue lagde navn til betydelige bygninger i København, f.eks. Elefantporten, Hotel d'Angleterre, Påfugleteatret i Tivoli og flere til. Han fik opgaven med at tegne og lede opførelsen af Ny Carlsberg Glyptotek.
Ny Carlsberg Glyptoteket åbnede i 1897 og det blev hurtigt efter nødvendig med en udvidelse. Det blev en tilbygning på bagsiden af Glyptoteket og med Hack Kampmann som arkitekt, han er også fader til Politigården.
Tredie og sidste tilbygning er tegnet af Henning Larsens tegnestue og stod færdig i 1996. Tilbygningen rummer fransk kunst.

Palmehaven er populær med sit tropiske klima. Mange af Glyptoteks besøgende slår sig ned på Københavnerbænkene og nyder stemningen. I centrum ligger Vandmoderen af billedhugger Kaj Nielsen.

Cafe Glyptoteket tilbyder lette frokostretter og kaffe og kage på en terrasse ud mod vinterhaven.
Altid en stor oplevelse at se eller gense Glyptoteket.

Arrangementer: Glyptoteket afholder omvisninger, koncerter og meget mere. Se kalender
 
Faste samlinger 
på Glyptoteket
Græsk og romersk skulptur
Tag en tur gennem et årtusinds syn på mennesket og den kunstneriske skildring af menneskelige idealer, fysiske såvel som de mentale.


Ægypten
Permanent udstilling. Gennem opkøb sikrede brygger Carl Jacobsen sig en stor samling på mere end 300 genstande til sit Glyptotek hjemme i København. 
Få et unik indblik i det gamle Ægypten og stift bekendtskab med legendariske gamle ægyptere Ramses II, Tuthankhamon og Nefertiti.

Edgar Degas - skulptur
Den franske kunstner, Edgar Degas (1834-1917) er især berømt for sine farvestrålende malerier og pasteller. Han er også små skulpturer i voks, ler og gips, hvoraf en række blev støbt i bronze efter hans død.

Fordyb dig i kunstnerens evne til at iscenesætte bevægelse, så de varer evigt. Glyptoteket ejer en komplet samling af Degas' bronzeskulpturer.

Edvard Degas Skulptur 
Den franske kunstner Edvard Degas (1834 - 1917) er kendt for sine farverige pasteller og malerier. Han er nok mindre kendt for sine flotte broncefigurer. Se den flotte udstilling,

Dansk og fransk skulptur
Brygger Carl Jacobsen købte også stort ind af fransk skulptur og han sikerede sig kun det bedste. Ofte købte han op direkte hus kunstnerne og var dermed med til at hjælpe dem økonomisk videre frem.
Picasso, Degas, Matisse, Kai Nielsen, Lemmertz, Dubois, Rodin, Bissen, Freund, Thorvaldsen og flere til. 


Franske mesterværker
Et udvalg af franske mesterværker fra 1900-tallet - fra Glyptoteks store samling. Paul Gaugain, Vincent van Gogh, Claude Monet, Edouard Manet, Edgar Degas, Pierre-Auguste Renoir.  Vises i flere sammenhænge.

Dansk Guldalder 
C. W. Eckersberg, Chresten Købke, Bendtz, Frølich, Konstantin Hansen, J.T. Lundbye, Jens Juel, Marstrand, Roed, Rørbye og flere - et godt tværsnit af dansk guldalder.


Antiksamling - med artefekter fra den nære Orient, antikke Grækenland, etruskisk kunst og romersk kunst fra Italien.

Skulpturer af Auguste Rodin - stor samling skulpturer som står indenfor på museet og "Grubleren" i haven bag ved museet
.
 
Læs mere her
Hjemmeside for Glyptoteket
Wikipedia
Store Danske Encyklopædi
Visit Copenhagen
Kunsten.nu artguide
Kulturarv
Hovedstadshistorie
Københavns Museer
Ny Carlsbergfondet
Politiken: "Glyptoteket skal være mere synlig"
Politiken: "Ikke nok at stikke gæsterne en IPad og farvekridt"
Politiken: Rodinskulptur stjålet
 
Andre kunstoplevelser i København
Thorvaldsens Museum
Ordrupgaard
 Kunstmuseum 
Charlottenborg Kunsthal
Kastrupgårddsamlingen
Hirsprungske Museum
Kunstforeningen Gl. Strand