Kulturens Venner
- Guidede kulturoplevelser i København og omegn.

Kulturens Venner
- Guidede kulturoplevelser i København og omegn.
Kulturens Venner

 

Nyboders Mindestuer

Kulturens Venner
Arrangementer på museer og slotte
Nyboders Mindestuer
Skt. Paulsgade 24

1313 København K
Museets hjemmeside
 
I 1600-tallets begyndelse udvidede Christian 4. det middelalderlige København ved at udvide med "Ny København" som omfatter Kongens Have, Nyboder, Kastellet og Frederiksstaden.
Christian 4. ønskede at anlægge en rækkehusbebyggelse til sine ansatte i orlogsflåden og deres familier.
Anlæggelsen begyndte i 1631 og 10 år senere bestod Nyboder af 616 "bådsmandshuse" eller "sømandshuse", fordelt på 40 lange stokke. De enkelte stokke var placeret i lange, smalle kareer med haver mellem huse. Hvert hus var kun 40 m2.
Nyboder var oprindelig 4 gange så stor som nutidens Nyboder, men ved brande og dårlig vedligeholdelse blev dele af Nyboder revet ned.

Efter Christian 4. død i 1648 blev orlogsflåden udvidet med mere personale og der var behov for flere boliger. Hvad gør man så ?
Hvert hus fik et skillerum på langs af huset, så der nu var plads til 2 familier, ofte 10-15 mennesker på kun 40 m2. Der var fælles køkken, lille stue og små værelser.
Toilethuset stod i gården og møget blev afhentet af nattemanden, som kørte det ud på fælleden. Beboerne gav drikkepenge og snaps til natmanden for ellers kunne de jo spilde lort på køkkengulvet.
Fra Nyboder stammer udtrykket "Godnat Ole, pengene ligger i vinduet".
Manden var ofte sømænd og var væk i flere måneder. Når skibet var i fremmed havn besøgte han naturligvis lokale madammer, der ydede "personlig service". Som tak for handelen fik mændene ofte et par Staffordshire hunde med hjem.
Hjemme i Nyboder var mor ofte prostitueret og brugte hundene til at vise mænd ude på gaden om hun var optaget eller ledig. I Nyboders Mindestuer ses et par Staffordshire hunde i vinduet.
Der er mange flere spændende historier at opleve på en lille byvandring i Nyboder og besøg i Nyboders Mindestuer.
De små gule huse har i århundreder været symbol for rækkehusbebyggelse i København.
Tag med på Nyboder tur med Kulturens Venner.

Nyboders Mindestuer blev dannet i 1926 af 6 gamle Nyboderdrenge, som blev enige om at danne en forening for bevarelse af minder om og fra Nyboder, samt at oprette et museum.
I 1931 indsamlede man møbler, husgeråd og billeder fra gamle Nyboderhjem og Nyboders Komandantskab stillede en bolig til rådighed for foreningen.
Boligen står i det væsentlige uændret fra Christian 4.'s tid, og viser hvorledes marinens faste mandskab boede i ældre tid.
Tag med på besøg i Nyboders Mindestuer.

Nyboders Mindestuer


 
 
Andre museer og slotte
Amalienborguseet - se kongelige boliger
Frederiksberg Slot - på Frederiksberg Bakke
Frederiksborg Slot - her opleves Danmarkshistorien
Hofteatret - historisk teater i hjertet af København
Kunstindustrimuseet - Danmarks Designmuseum
Rosenborg Slot - eventyrslottet
Rungstedlund - Karen Blixens Museum