Kulturens Venner
- Guidede kulturoplevelser i København og omegn.

Kulturens Venner
- Guidede kulturoplevelser i København og omegn.
Kulturens Venner

 

Nordkysten

 

Nordkysten

Seværdigheder
Attraktioner
Oplevelser
Ture og seværdigheder 
København og Nordsjælland
Sjællands Nordkyst - dvs. kysten fra Helsingør til Hundested, er et af Danmarks smukke og populære kyststrækninger med feriebyer, sommerhuse, hoteller, smuk natur og oplevelser. 

Helsingør

Kronborg Slot

Læs mere om Kronborg Slot


Hornbæk
Hornbæk ligger 12 km nordvest for Helsingør og er Nordkystens dyreste og mest prominente ferieby.
I 1906 blev bygget en jernbane fra Helsingør til Hornbæk, som i 1916 blev forlænget til Gilleleje. Herved fik den københavnske befolkning lettere adgang til sommerlandet. I begyndelsen af 1870'erne samledes en kunstnerkoloni i Hornbæk med Holger Drachmann som den førende kunstner.
Han malede flere Hornbæk-motiver af fiskeriet, befolkningen og havet. Det gjorde, at borgerskabet opdagede Danmarks hav og sommerland, som de begyndte at dyrke. Senere i 1870'erne blev Skagen "opdaget" af kunstnerne, som fortrak derop i sommermånederne.
I dag har Hornbæk ca. 3.300 indbyggere.
Hornbæk har en lille havn med stejlepladser og en mindesten for Holger Drachmann. Byen er center for et fysiurgisk hospital, kursuscenter for DANIDA og et stort hotel.
Hornbæk har et stort sommerhusområde, som strækker sig ind i landet. Om natten den 19. november 1774 strandede et dansk skib lastet med byg, som skulle sejles til Skotland. Ved morgengry forsøgte fiskere at ro ud til det strandede skib, men blev kastet tilbage af bølgerne.
Besætningen døde en efter en, til sidst var kun skipper og styrmand tilbage. De hoppede i vandet og blev reddet af heroiske fiskere. Strandingen ved Hornbæk skabte i samtiden meget opmærksomhed i Danmark, og det foranledigede, at Johannes Ewald i 1778 skrev syngestykket Fiskerne. Stykket handlede om strandingen og priste fiskerne, en teaterhandling som var usædvanlig for samtiden.

Gilleleje - ferieby som har formået at bevare det oprindelige fiskerles charme og idyl.

Havnen er byens omdrejningspunkt, det er her, man naturligt søger ned for at mærke stemningen, slentre på molen og kigge på fiskekutterne og lystsejlere. Desuden stejlepladsens fiskenet, kulørte vimpler og tovværk heller ikke er det. 
Læs mere om Gilleleje

Smidstrup

Udsholt

Rågeleje

Læs mere om Rågeleje


Tisvildehegn
Et pragtfuldt naturområde ligger lige vest for Tisvildeleje by. Her er stor parkeringsplads, ishus og dejlig sandstrand. På varme sommerdage er parkeringspladsen tæt besat med biler og familer hygger sig på stranden.
Fortsæt gennem et naturbeskyttet område.

Når man cykler gennem skoven kan man høre havets brusen gennem skoven

Troldeskoven
Et par kilometer fra parkeringspladsen ses skilt til Troldeskoven.
Det er 100-200 årige gamle krybende og forkrøblede skovfyr. Træerne har haft en vanskelig opvækst, og ses nu krybende langs skovbunden. Den besynderlige form skyldes vindens påvirkning, agreb af fyrreviklerens larve og den magre jordbund.
Der mangler bare en skovhøj og trolde og alfer som kommer ud af skoven, så er scenen sat til en rigtig børnefortælling.
Tag dig tid at se de forkrøblede træer.
Se flere billeder på Tisvilde.dk

Det er en flot cykeltur gennem skoven, der skifter mellem fyr og birk.
Læg mærke til den gamle kyststrækning, som ses som sammenhængende forhøjninger i landskabet.
Tisvilde Hegn slutter og der kommer en stor parkeringsplads.


Asserbo Plantage
Det er en stor fornøjelse at cykle gennem Asserbo Plantage, som er fyldt med høje fyrtræer og skovbundens tæppe af mos.

Liseleje

Læs mere om Liseleje


Frederiksværk

Hundested


Læs mere om Hundested

 
Cykeltur langs Nordkysten
Danmark er et dejligt land, sådan beskriv mange forfattere og kendte personer i vort land i bøger, artikler og sange.
Havet er alle allestedsværende, vi skal ikke køre langt før vi kommer til en strand eller en fjord. Danmarks mange fjorde, bugter og vige gør landskaberne meget varieret og smukke. At opleve Danmark til fods eller på en cykel er en pragtfuld oplevelse.
Turistforeningerne har oprettet indrettet vandrestier og cykelruter til at glæde befolkningen, hvorfor så ikke benytte dem.
At cykle er en god måde at vedligeholde kroppen, og alle kan være med. At cykle er ikke så belaste som at gå eller løbe.
En flot rute at cykle er Nordkysten, som er en cykelrute på Toppen af Nordsjælland

Turen er 120 km., den går primært af naturstiler og veje gennem sommerhusområder. Undervejs passeres feriebyerne langs Nordkysten. Da er mange steder at provianete undervejs
Medbring en rygsæk med mad, drikke og tøj, som nu passer til vejret, f.eks. regntøj.
 
  Velkommen til ferie og ophold i Nordsjælland